metsäkuva 2018 netti vanha

83perustajatVillistä versosta aikuiseksi naiseksi

Kuusi naista, Anneli Mäkelä (nykyinen Jalkanen), Marjukka Uusitalo, Kati Tuominen, Leena Bergenheim, Caica Katajavuori ja Tuija Luoma juoksivat 80-luvun alussa pari kertaa viikossa yhdessä, kunto kohosi ja he halusivat osallistua johonkin juoksutapahtumaan. Olisi jokin tavoite kuntolenkeille. Eipä ollut tarjolla sellaisia tapahtumia, joissa tämä ryhmä olisi viihtynyt. Kilpailtiin otsa rypyssä ja numerolappu rinnassa. Minne jäivät nautinto ja leikkimieli? Naiset perustivat JuoksuAika ry:n edistämään naisten liikuntaa ja kannustamaan naisia lenkkipoluille. Yhdistys halusi enemmän iloa, virkistystä ja huumoria kuntoilutapahtumiin.

Keväällä 1984 naiset olivat anoneet lupaa juosta Kaivopuiston kauniissa maisemissa puolentoista kilometrin mittaista rataa ja järjestää tapahtumaan myös taidetta. Lupa tuli ja alkoi ilmoitusten jako kantakaupunkiin ja naisten kotikatujen varsille.

1. Naisten Kymppi kokosi 368 uskaliasta naista Kaivopuistoon. Ensimmäisestä Kympistä jäivät mieleen kauniit merelliset maisemat ja intiimi tunnelma. Maalissa tarjottiin tuoretta kahvia pannusta, puihin oli ripustettu taideteoksia ja puhallinorkesterin musiikki hyväili korvia. Aamiainen nurmikolla maistui juoksun jälkeen. Ainoa huoli oli, olisiko tätä tarjolla ensi keväänäkin?

84juoksijoita2. Naisten Kymppi innosti Kaivopuistoon jo 1 000 naista. Hyvistä kokemuksista kerrottiin ystävättärille ja työkavereille ja osallistujien määrä kasvoi lähes itsestään. Naisten Kympin idean äidit olivat alun perin ajatelleet järjestää tapahtuman vain kerran, mutta sosiaalinen tilaus tällaiselle yhteiselle kokemukselle oli niin vahva, että huutoon piti vastata.

Keväällä 1986 3. Naisten Kymppi houkutteli paikalle 5 000 naista ja ennakoi tulevaa suuntausta. Joukosta erottui muutamia samanvärisiin juoksuasuihin sonnustautuneita ryhmiä. Yksi niistä oli Lohja Oy:n Lassilan konttorin naisten ryhmä. Sinä keväänä 80 Lohja Oy:n toimistotyöntekijää harjoitteli, saunoi yhdessä, tutustui toisiinsa ja suunnitteli juoksuasun kympille. Työnantaja maksoi osallistumismaksun ja verkkarit.

86lohjalaiset4. Naisten Kymppi keräsi juoksemaan ja kävelemään 10 000 naista. Tasavallan presidentin puoliso Tellervo Koivisto lähetti osallistujat matkaan ja illalla Espoon Dipolissa juhli vielä 2000 naista. Keväisen villi elämys oli valloittanut koko Suomen. Naisten Kymppi ei edellyttänyt jäsenyyttä, vaan pikemminkin kannusti naisia järjestämään myös omia tapahtumiaan eri puolille Suomea. Vuosien mittaan syntyi useita samantyyppisiä tapahtuma ympäri maan.

5. Naisten Kymppi kokosi naiset juhlistamaan viiden vuoden aikana tapahtunutta kehitystä. Paras todistus tapahtuman mielekkyydestä olivat osallistujat itse. Näin nopeasti noussutta trendiä ei olisi saatu aikaan pelkällä markkinoinnilla. Työpaikoilla oli tapahtuman myönteinen henki huomattu ja järjestäjien rekisteristä löytyikin jo yli 5000 yrityksen tai yhteisön nimi. Lähetystöillä oli omia diplomaattijoukkueita, naisten omat sporttiklubit ja kylätoimikunnat olivat heränneet juosten kevääseen.

87massaHelsingin yliopiston sosiologian tutkija Antti Karisto kirjoitti tapahtuman 5-vuotisjuhlalehdessä 1988 seuraavasti: "Naisten Kymppi on yksi symboli sille, että asiat eivät ole mahdottomia moderneille naisille. Samalla se on osoitus siitä, että vakiintuneillekin asioille voidaan antaa uusi sisältö – jopa kympin juoksulle! Totisesta taivaltamisesta on tehty nautinto. Ja mikä merkillisintä: naiset ovat pääosissa ja miehet huoltopuuhissa."

Naisten Kymppi lennätti lokakuussa 1988 yli 300 naista omalla tilauskoneella Ateenan maratonille. Kaksisataa naista juoksi täyden maratonin, suurin osa heistä elämänsä ensimmäisen kerran. Rankasta reitistä huolimatta kaikki matkaan lähteneet naiset pääsivät myös maaliin saakka. Lisäksi 60 osallistujaa kokeili puolimaratonia ja loput olivat huoltojoukkoja tai lehdistön edustajia.

Marraskuussa 1988 Naisten Kymppi ja JuoksuAika ry siirtyivät Suomen Urheiluliiton omistukseen. Johto ja järjestelyvastuu säilyivät edelleen alkuperäisen idean kehitelleillä järjestäjänaisilla uuden IloMetri Oy nimissä, mutta yhä lisääntyvät osallistujamäärät saivat turvakseen suuremman ja vahvemman organisaation. Naisten Kympin tuotoista meni jatkossa suurin osa lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen tukemiseen.

Seuraava »

Pääyhteistyökumppanit

paakumppanit2017 3

Yhteistyökumppanit

 

 kumppanit2017 5

runinfinland fi 200