metsäkuva 2018 netti vanha

6. Naisten Kymppi keräsi 31 000 juoksusta ja kävelystä nauttivaa naista auringossa kylpevään Kaivopuistoon. Lähtö oli siirretty Merisatamaan ja ensimmäiset naiset saapuivat maaliin, kun viimeiset olivat vasta lähdössä. Kymmenen kilometrin reitti siis täyttyi naisista! Eino Grön lumosi naiset lauluillaan ja olympiavoittaja Lasse Viren kukitti ja halasi maalissa. Naisten Kympin oma lehti perustettiin syksyllä 1989. Painos oli 32 000 eli se postitettiin kaikille Naisten Kymppiin osallistuneille. Vuosittain ilmestyi neljä Naisten Kympin lehteä.

90juoksijatVuonna 1990 7. Naisten Kymppi houkutteli Kaivopuistoon ennätykselliset 32 000 naista. Sää oli kolea ja hieman satelikin, mutta värikkäänä heiluva ja liikkuva juoksijoiden joukko lämmitti tunnelman. Maaherra Eva-Riitta Siitonen lähetti joukot matkaan ja käveli itsekin kympin.

Tällaista osallistujien määrää ei mikään muu liikuntatapahtuma maailmassa ollut pystynyt siihen mennessä saavuttamaan. Yksittäisen ennätyslukeman arvoa lisäsi vielä se, että Suomeen oli syntynyt jo noin sata samanhenkistä maakunnallista tapahtumaa. Omissa kuntoilutapahtumissa liikkui vuosittain yli 100 000 suomalaisnaista.

Naisten Kympin, IloMetrin, Kouluhallituksen sekä Lääkintöhallituksen yhteistyönä jaettiin syksyllä 1990 lukion 15 000 ensimmäisen luokan tytölle ilmaiset Tyttöjen Juoksukalenterit. Monipuolisen harjoittelun tavoitteeksi oli asetettu omassa koulussa yhdessä ideoitu Tyttöjen Vitonen ja huipennukseksi osallistuminen Tyttöjen Kympille Naisten Kympin yhteydessä.

90iloiset8. Naisten Kymppi loisti auringossa 30 000 naisen energialla. – Upea fiilis!, Naisissa on voimaa! Liikuntakarnevaali naisten malliin, Koko kansan show, otsikoivat seuraavan päivän päälehdet tapahtumasta. Naisten Kympin arvo merkittävänä naisten liikuttajana ja tunnelmaltaan hyvänä tapahtumana tunnustettiin laajemmin kuin koskaan. Helsingin kaupungilta oli Naisten Kympillä jälleen suurin joukko, 3 500 naista.

91banaani9. Naisten Kymppi oli valittu kaksi vuotta aikaisemmin yhdeksi Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuoden liikuntatapahtumista. Aurinkoisessa ja helteisessä säässä heiluteltiin tällä kertaa 20 000 Suomen pienoislippua. Juhlaan saapui siis 10 000 naista vähemmän kuin kolmena aikaisempana vuonna. Syykin oli selvä, Suomi juhli 1992 75 vuoden itsenäistä taivaltaan laman syöksykierteessä.

Tapahtuman tunnelma oli silti entisensä. Taputukset ja kannustushuudot kestivät minuutin, kun puolustusministeri Elisabeth Rehn aloitti sanoin "On ilo olla nainen". Yllätysesiintyjä Samuli Edelman lauloi Kaivopuistossa ja maalissa oli vastassa jääkiekon Suomenmestarijoukkue Jokerit. Kansainvälistä väriä tuli lisää juhlavuoden Naisten Kympille. Osallistujia tuli mm. Yhdysvalloista, Ruotsista ja Virosta. Irlannista osallistui 50 naisen ryhmä.

93istutus10. Naisten Kymppi juostiin viimeistä kertaa Kaivopuistossa. Oikeusministeri Hannele Pokka lähetti juoksijat matkaan ja juoksua aktiivisesti jo vuosia harrastanut ministeri kiersi itsekin kympin ja ryhtyi sen jälkeen vielä lapiohommiin. Hannele Pokka istutti yhdessä Naisten Kympin kanssa Kaivopuistoon verivaahteran kiitokseksi kymmenestä hienosta vuodesta. Juoksupuu jäi muistoksi tuleville sukupolville Naisten Kympin historiallisesta noususta Suomen sykähdyttävimmäksi liikuntatapahtumaksi.

Seuraava »

Pääyhteistyökumppanit

paakumppanit2017 3

Yhteistyökumppanit

 

 kumppanit2017 5

runinfinland fi 200